Tebladet webshop

Den lilla boden med det stora sortimentet

Info om kaffe

 

Det finns stora skillnader mellan bryggkaffe och espresso. En av de största är att klassiska espressoblandningar oftast innehåller robustabönor. I vår svenska finkaffevärld använder vi endast den andra kaffesorten: arabicabönor och aldrig robusta. Den anses osmaklig och oanvändbar. Men för espressometoden passar den (märkligt nog) utmärkt och framkallar just den där italienskt, robusta karaktären och det livsviktiga, gyllenbruna skummet på toppen som kallas crema.

Enligt den Italienska kaffekulturen gör man först espresso i koppen, för att sedan fylla på med mjölk/skum, när man gör en cappuccino – ALDRIG tvärtom!

Om du inte är nöjd med den espresso du gjort, prova att laborera med malning/dosering samt packning av kaffet. en liten förändring av dess olika ‘parametrar’ kan ändra din espressos karaktär, rätt rejält!

Mal endast den mängd kaffe du behöver för stunden, malet kaffe åldras MYCKET fortare än hela bönor. Förvara kaffet i sin originalförpackning (häll ALDRIG över det i en ny), försluten så att minsta möjliga syre kommer åt kaffet och gärna i kylskåpet.

Lämna aldrig, gammalt, malet espressokaffe i kvarnen. Mal bara den mängd som går åt för tillfället. malet kaffe, åldras MYCKET fortare än hela bönor (som naturligtvis ska förvaras på ett riktigt sätt dom också). Skulle det vara lite malet kaffe kvar i doseringsbehållaren från i går, SLÄNG DET! Din gäst berättar inte om kaffet inte var bra men kommer sannolikt inte tillbaka däremot tar han nog med sig sina vänner och går tillbaka om kaffet du serverade var riktigt bra.

Tänk på att kaffet förändras av; åldring, förändrad luftfuktighet, syrets påverkan, malningsgrad och mycket annat.