Tebladet webshop

Den lilla boden med det stora sortimentet

Kaffe sortiment

Caffè Universal

 Lägg i varukorg 

Smakerna är:

ROYAL är en 100% Arabica-blend, blandad av 8 olika kaffen från Brasilien, Jamaica och Columbia.
Rostad – en sensation som kommer från sockrets förändring under rostningen.
Choklad – en klassisk arom av fin kakao på gränsen till smak av vanilj…
Blommig – Detta påminner oss om färska blommor, vilket påvisar att kaffebönorna var perfekt tvättade och detta ökar deras reaktivitet mot de mikroorganismer som arbetar under fermenteringen. Detta ger en känsla av honungen från tusentals blommor. Och till sist;
Rostat bröd – en komplex sensation som härstammar från en molekyl som formas under Maillards reaktion.


Monsun Malabar  /mörkrost

Under de månadslånga sjöresorna från Indien till Europa under 1700-talet ändrades kaffelastens karaktär pga extrem luftfuktighet och man upptäckte senare att dessa förhållanden hade en positiv inverkan på både färg och smak. Idag efterliknar man denna process genom att låta de skördade och tröskade kaffebönorna ligga i lagerhus under juni till september. Det regnar varje dag under monsunen och denna mycket fuktiga luft påverkar bönorna, de sväller och blir lätta och får en gyllene färg. Vi har valt att rosta detta rena arabicakaffet mörkt. Resultatet är en mogen, mjuk och mycket fyllig smak. Avslutningen är lång, nästan sirapslik, helt ren och utan syrlighet.

Mocca Sanani /mörkrost
Jemen var första området utanför Etiopien där man odlade kaffe. En gång i tiden ett stort kaffeland. Vår goda bladning har en krämig karaktär och passar bra till alla bryggsätt. Kaffet innehåller Brasil, Kenya, Monsun Malabar och indonesiskt kaffe.

Caffè Inferno /mörkrost
Ett mörkrostat kaffe med stor fyllighet och smak med en lång och god avslutning. Kaffet är rostat till en punkt då naturliga oljor tränger ut och lägger sig som vackert skimrande droppar på de nyrostade bönorna. Kaffet innehåller Kenya, Brasil, Monsun Malabar och indonesiska kaffesorter.

 

Idido Misty Valley

Lägg i varukorg

Kring staden Idido i regionen Yirgacheffe i Etiopien processas ett högst originellt kaffe; ett kaffe som tror att det är en färskpressad fruktjuice. Från högmogna kaffebär sker torkning och långsam fermentering direkt under solen och under oavbruten omrörning. Resultatet blir en explosiv fruktintensitet med dominans av mandarin, aprikos och söt lime.
Fruktig som aricha, men mer citrus och inte lika mycket jäst frukt. Passar utmärkt som bistro och brygg men även som espresso kommer varma söta citrusfrukter fram.

 Fransk Kontinental

Lägg i varukorg


En blandning för alla som älskar riktigt mörkrostat kaffe, med eller utan mjölk. Smaken är mörk och bittersöt, nästan lite rökig, och med en kraftig eftersmak. Drick den som vanlig brygg eller som espresso. Kaffet är rostat så hårt, att kaffets naturliga oljor har trängt upp på ytan och gör bönorna vackert glänsande.

Espresso Originale

Lägg i varukorg



En espresso som passar alla typer av bryggare och espressoälskare. Mycket aromer, elegant kropp och fin bittersötma i eftersmaken. Blandningen innehåller Brasilien Mogiana, Colombia Popayan, El Salvador Finca La Esperanza samt Indisk Robusta av bästa kvalitet. En espresso som man gärna återvänder till, lätt att tycka om och lätt för baristan att jobba med.

Espresso La Bomba

Lägg i varukorg

Om du någon gång druckit espresso i de små kaffebarer som finns i södra Italien, framförallt Neapel, då vet du ungefär hur den här espresson smakar. Det höga inslaget av robusta ger en kraftig och jordig smakbomb med tydliga toner av kakao och en låg syrlighet. Drick den gärna med socker.

Blandningen innehåller:
Brasilien Mogiana
Colombia Supremo Popayan
El Salvador Esperanza Estate
Indien Robusta Parchment ab
Robusta Kaweri Estate

Espresso Bella

Lägg i varukorg



Vår Espresso Bella innehåller 100 % arabicabönor av typen höglandsarabica. Kaffet är sött, runt, fylligt och uppvisar en utpräglad mjukhet mot gommen. Karaktären i blandningen hänger kvar i munnen länge och ger en lång och angenäm avslutning. Den kvalitetsmedvetna baristan blir rikligt belönad.

Blandningen innehåller:
Brasilien Mogiana
Colombia Popayan Supremo
Indien Monsun Malabar
Indien Mysore Yelnoorkhan Estate
El Salvador Esperanza Estate

Rwanda Gatsinga Sun Dried

Lägg i varukorg

 

Det här är en så kallad Late Harvest Vintage Edition av Rwanda Sun Dried. Vi har tidigare haft soltorkat kaffe från Gatsinga, men det var plockat tidigare på säsongen. Målet med att vänta till den sista veckan i skördeperioden var att se om frukttonerna i kaffet var mer utvecklade senare på säsongen. Svaret är definitivt Ja!

Skörden har skett när bären är violetta, närmast övermogna. Därefter har bären torkat direkt på torkbäddar i cirka två veckor enligt etiopisk stil för att till sist avge en tydlig doft av mogna plommon. Vädret var varmare i slutet av säsongen och torktiden blev kortare än vid försäsongen. Kanske har detta bidragit till kaffets utvecklade fruktkaraktär.

Det är första gången någonsin som soltorkat kaffe processas i Rwanda; ett experiment för att se om kaffebärens söta frukt kan sugas in av kaffebönorna och avge de härliga frukt- och bäraromerna som vi älskar.
Kaffet finns i liten upplaga – total skörd 200 kilo.

Etiopien Harrar Longberry FTO

Lägg i varukorg

Det var i Etiopien som kaffet ursprungligen upptäcktes. Fortfarande, efter mer än 1000 år skördas och hanteras kaffe enligt urgamla metoder. Kaffet är vad etiopierna själva kallar ”Trädgårdskaffe”; kaffe som odlas på familjers bakgårdar. I Harrar så läggs alla kaffebär, inklusive de mest mogna och bästa, ut i solen med fruktköttet fortfarande kvar. Resultatet blir ett vilt, fruktigt, komplext kaffe med en arom som går åt blåbär. Det odlas helt ekologiskt och är även Rättvisemärkt vilket garanterar att bönderna får skäligt betalt och stöd för att bygga upp en långsiktig verksamhet.

Denna Harrar kommer från Oromia-regionen i nordöstra delen av Etiopien, den del av Etiopien som avdelar Östafrika. Kooperativet Ilily Deratu, varifrån kaffet kommer, har 491 småbönder. Kooperativet är både ekologiskt certifierat och rättvisemärkt. Bönorna plockas för hand och torkas sedan med fruktköttet omgärdande bönorna. Torkningen tar cirka två veckor och först när fruktköttet har torkat helt och frukten ser ut som hårda russin i både färg och form, går kaffet vidare till vila innan export. Ofta är torrprocessad Harrar gjord från restprodukter från skörden. Men i det här kaffet har bara fullmogna bönor använts. Ilily Deratu kooperativet använder torkbäddar för att säkerställa att kaffet torkas på ett jämnt och fördelaktigt vis. Hela processen är väldigt annorlunda från t ex den våta metoden som används främst i Sidamo och Yirgacheffe. Detta sätter sin prägel även på kaffets karaktär.
Karaktär: Intensiva blåbärstoner. Kraftig munkänsla, lång eftersmak

Etiopien Yirgacheffe FTO

Lägg i varukorg



En ständig favorit från Yirgacheffe-regionen i södra Etiopien. Kaffet odlas enligt urgamla metoder utan kemiska bekämpningsmedel och plockas för hand. Tyiskt för bönor från Yirgacheffe är en intensiv arom av citrusfrukt och bergamott. Den eleganta och friska karaktären brukar inte minst tilltala tedrickare. Drick den som brygg men gärna även som espresso eller i en cappuccino. Då blommar citrusen ut maximalt.
Vår Yirgacheffe odlas helt ekologiskt och är även Rättvisemärkt vilket garanterar att bönderna får skäligt betalt och stöd för att bygga upp en långsiktig verksamhet.

Vi har fler sorter inne i butiken!

Italienska

Caffè Mauro
Läs gärna om kaffesorterna på www.jbcoffeehouse.se
- Atto Primo 1000g
- DE LUXE 1000g
- Special Bar 1000g
- Onda d’Oro 1000g
- Special Espresso 500g
- Espresso Bar 1000g
- Caffè Concerto 1000g
- Decaffeinato 500g

Vi har även pods från Mauro!

 

                                Bucaramanga

Lägg i varukorg

Detta kaffe kommer från den nordöstra delen av kaffeproducerande Colombia där det växer på Andernas sluttningar. Landet är känt för att det har två distinkt åtskilda skördeperioder, huvudskörden (maincrop) jan – mars och den mindre skörden (mitaca) under oktober – november. När kaffebären skördats skiljer man fruktköttet från bönorna sedan tvättas bönorna i behållare med vatten varefter de torkas innan de sorteras och klassificeras. Det som karaktäriserar kaffe från Colombia är en behaglig syrlighet, bra kropp, viss smörig smak och nötiga toner. Vår blandning ger en rund, mjuk kopp med fruktig syra och lätt eftersmak.

 

Kenya 

Lägg i varukorg

 

Kenyanskt kaffe har alltid varit prisat för sin höga kvalitet och utsökta smak. Likt Colombia har man två distinkta skördeperioder huvudskörd (main crop) i oktober – december och den mindre (flycrop) i juni – augusti. Kaffet tror man kom till Kenya via Ethiopien genom invandrade munkar i slutet av 1800-talet, vilka odlade kaffe för eget bruk, så att de skulle klara av sina nattliga bönestunder. Kaffet som växer på sluttningarna på Mount Kenya är speciellt karaktäristiskt. Det växer ofta minst 1700 meter över havet vilket ger mer smak och arom då det växer långsamt och får tid på sig att utveckla sina egenskaper. Kenya kaffe generellt sett är inget för dem som inte tycker om syrlighet. Men, de som kan uppskatta den ofta fruktiga, friska och balanserade syrligheten i Kenya kaffe kommer att upptäcka ytterligare härliga aromer från denna utsökta kopp kaffe.

Franskrost 

Lägg i varukorg

 

I Frankrike tycker man om mörkare rost, främst på morgonen då man dricker ”café au lait”. Fler och fler här hemma tycker om och uppskattar numera denna lilla extra kick som det franskrostade kaffet ger. Bergstrands Franskrost är rund i smaken och med en liten frisk nyans av högvuxet Guatemala kaffe.

Creme

Lägg i varukorg

Café Creme var ett välkänt kafé vid Kungsportsplatsen i Göteborg. De var pionjärer vad det gällde espresso. Allt kaffe de serverade på sitt kafé bryggdes på en espresso maskin. denna blandning kom till för att tillgodose behovet hos alla som ville ha ”vanligt” kaffe bryggt från deras espressomaskin. Kaffet är mörkrostat och kraftigt, med en liten friskhet från Kenya kaffe och ordentlig ”body”. Fungerar på all bryggmetoder.

Espresso Forte

Lägg i varukorg



Den kraftigaste och mest mörkrostade av våra espressoblandningar. För att blandningen skall klara av en så här kraftig rostning krävs extremt smakrika råkaffesorter. De är de enda som behåller aromerna och ger en smakfylld kopp espresso. Den här typen av hästsparkar hittar du oftast i södra Italien. Robustabönor av hög kvalitet ger en kraftigare karaktär, tjockare crema och rejäl fyllighet. Smaken är lite jordig med toner av choklad och en svag syra av citruskaraktär. Blandningen består av aromatiska och smakrika arabicabönor. En högvuxen Guatemala bidrar med lite blommig syrlighet, Kenyakaffe lägger till lite body och friskhet som slår igenom, trots den mörka rostningen. Afrikansk robusta från Tanzania ger även en fin kropp till espresson. Utmärkt även till Caffé latte.

Thomas Båtblandning 

Lägg i varukorg

Som hängiven seglare har Thomas tagit fram denna specialblandning för att hålla sig vaken på de långa nattseglingarna men också till den iskalla punchen efter tilläggning. En livsnjutare vet hur man gör. En fyllig mörkrostad blandning som blandas med en mellanrostning av de finaste bönor från Guatemala. Detta skapar en optimal arom och smakmässigt ett komplett kaffe. Mellanmörk

Antigua

Lägg i varukorg

I Guatemala klassificerar man kaffet efter den region det kommer ifrån. De är: Huehuetanango, Coban, San Marcos, Attitlán, Antigua, Fraijanes och Nuevo Oriente. Antigua regionen sticker ut lite med sina högt prisade kaffen. Det är ättlingar till Mayaindianerna som står för den största delen av produktionen. Kaffet växer under skuggträd för att skydddas mot solen och vindarna från Stilla havet sveper upp längs kusten och släpper ner regn i lagom mängder. Det är bara de kaffen som kommer från regionen Antigua och förädlas i Antigua som får kallas Genuine Antigua. Kaffet är ganska milt med en fruktig syrlighet, friskt och de första kaffebönorna som anländer kan ha en ganska trevlig örtig karaktär.

 

Bergstrands Orginal

Lägg i varukorg

En blandning med gamla anor. Ett recept som vi på Bergstrands vårdat ömt i fyra generationer, ända sedan 1891. Ett utsökt fylligt och gott kaffe blandat av världens finaste bönor.