Info

 

Svart Te

Svart te föddes i Kina i slutet av 1500-talet. Fram till slutet av 1800-talet var Kina ensamma om att producera svart te. Men då fick engelsmännen upp ögonen för drycken och började egen teproduktion i kolonierna Indien och Sri Lanka. Svart te – eller rött som det kallas i Kina – framställs genom att tebladen oxideras, d.v.s. genomgår en jäsningsprocess. Därmed får tebladen en mörkare och kopparröd färg. Den mörka färgen beror på att en stor del av katechinerna i tebladen omvandlas till theaflaviner och thearubiginer, som liksom katechinerna är nyttiga antioxidanter.

Grönt Te

Grönt te har traditionellt varit något unikt för Kina och Japan, men idag sprids de över hela världen. Grönt ta av god kvalitet är en aromatisk upplevelse som många har att upptäcka. Grönt te är också hälsosamt och innehåller både b- och C-vitaminer, mineraler, fluor samt antioxidanter. Grönt te framställs genom att bladen hettas upp genom rostningeller ångning. I Kina rostas de färska tebladen i pannor över eld för att undvika att oxidationen – som också kallas fermentering – sätter igång. Härifrån får teet sin gröna färg. I Japan så hålls bladen under vattenånga direkt efter plockning, för att på så sätt inaktivera de ensymer som annars sätter igång fermenteringen.

 

Rött Te

 

Rooibos kommer från Sydafrika och kallas ofta – lite felaktigt – för Rött te. Rooibos har nämligen inget att göra med teplantan Thea Sinensis. Istället är rooibos bladen från en liten buske med det latinska namnet Aspalathus linearis. Rooibos uttalas rojboss som betyder ”röd buske” på afrikaans. Typiskt är dess röda färg, både på drycken och bladen (som får sin färg av fermenteringen som sker efter plockning).
Teet har en mild fruktig smak som inte blir besk även om det får dra länge. Det innehåller stora mängder antioxidanter men är helt i avsaknad av koffein, så det kan med fördel avnjutas på kvällen. Rooibos passar utmärkt även som iste.

 

 

Vitt Te

Vitt te är inte fermenterat, utan torkas naturligt efter plockning. På detta sätt behåller tebladen mycket av de nyttiga ämnen som naturligt finns i tebuskens blad. Det vita teet innehåller därför fler antioxidanter och andra näringsämnen än något annat te. Vitt te har den mest rena och mest naturliga smak som man kan hitta i tevärlden. Vissa uppskattar detta medan andra tycker att det mest smakar varmt vatten. Döm själva.

<< Te